Jobcenter tvinger syge Anne til at arbejde
Nye regler tvinger Anne til at arbejde, selv om hun har dårlig ryg.
Annes ryg skal skånes, men den slags job findes ikke i den kantine, hvor hun arbejder. Derfor arbejder hun nu - trods store smerter - på fuld tid. Da politikerne lavede ny lov om sygedagpenge, opstod der et nyt skema. En mulighedserklæring.
Og tanken er god nok: At syge ikke udstødes af arbejdsmarkedet.
Men masser af syge vil få problemer med erklæringen. Det forudser faglig sekretær Claus Tvile Lorentzen, 3F Hotel og Restauration i København.
Kantinemedhjælper Anne (55) fra Rødovre er som den første faldet i et hul i loven.
To timer om dagen
Hun har alvorlig gigt i ryg og knæ. Det går ikke i spænd med hårdt kantinearbejde. Derfor har hun selv, arbejdsgiver og læge udfyldt en mulighedserklæring. Parterne er enige om, at hun - som en start - højst kan klare to timer om dagen.
Men nu vil jobcentret i Rødovre ikke give arbejdsgiveren – kantinekæden Eurest – refusion for sygedagpenge. Kommunes jobcenter henholder sig til en såkaldt "bredere vurdering". Og mener ud fra den, at Anne kan arbejde.
- Lægen siger, at hun skal skånes på grund af rygbesvær. Men den slags arbejde findes bare ikke i en kantine, påpeger Claus Tvile Lorentzen.
Så Anne er - trods store smerter - lige nu på fuldtid.
- Lægen siger, jeg skal hvile min ryg. I tirsdags var hvilen, at jeg sad og skrællede gulerødder.
- Der står ingen steder, at kommunen kan underkende erklæringen. Men der står heller ikke det modsatte. Og det hul må lukkes, siger Claus Tvile Lorentzen.
Hurtig afklaring nødvendig
Eurest har forgæves klaget til jobcentret, og Claus Tvile Lorentzen frygter halvandet år uden afklaring. Der er nemlig lange ventetider i både Beskæftigelsesankenævnet og Ankestyrelsen.
- Sagen bør derfor afklares hurtigst muligt politisk.
Anne er opsagt til nytår grundet helbredet. Men hun er ikke fritstillet og derfor nødt til at forsøge at arbejde.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jobcenter Rødovre.